De Voedingsdriehoek

Gezond? Meer dan fruit en groenten alleen…

We zeggen u wel voortdurend gezonde voeding te gebruiken, maar wat behoort nu eigenlijk tot gezond?
Gezonde voeding is namelijk meer dan fruit of groenten alleen…

Onderstaande actieve voedingsdriehoek kan u helpen met uw alledaagse voedingskeuze. De voedingsstoffen uit de onderste categorieën hebben we het meest nodig voor een gezonde levensstijl. Het topje van de driehoek is slechts een extraatje, die niet noodzakelijk is om van te leven.
voedingsdriehoek_groot.jpg

Toelichting van de driehoek:

Lichaamsbeweging: naast gezonde voeding is lichaamsbeweging heel belangrijk om gezond te blijven. Je energieverbruik moet namelijk afgestemd zijn op je energieopname. Met lichaamsbeweging wordt bedoeld een inspanning waarbij je hart iets sneller slaat dan normaal, je gaat iets sneller ademen en licht beginnen te zweten.

Water of vocht: wij, mensen, bestaan voor 65% uit water. Het is het belangrijkste onderdeel van ons lichaam. We kunnen er eenmaal niet zonder. De bedoeling is dat we elke dag 1,5 liter water drinken, bovenop het vocht dat we binnenkrijgen via onze voeding. Mensen die veel aan sport doen verliezen (door het zweten) veel vocht en dat verlies moet dan gecompenseerd worden door het drinken van water.

Graanproducten en aardappelen: zijn de belangrijkste bron voor koolhydraten en voedingsvezels. Ze zorgen ook voor vitaminen en mineralen. Deze kan je vinden in voedingsmiddelen zoals brood (tarwebrood, roggebrood, meergranenbrood,…), beschuiten, ontbijtgranen, rijst en deegwaren.

Groenten: zijn een belangrijke bron van water, meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Volgens de aanbevelingen moeten we elke dag 300 gram groetnen eten.

Fruit: dagelijks moet je 2 stukken of 250 gram fruit eten.

Melkproducten: vormen een belangrijke bron van calcium, vitamen uit de B groep en eiwitten.

Vlees, vis, eieren en vervangproducten: Wat er in deze groep thuishoort zijn vooral vers vlees, vleeswaren, alle soorten vis, schaal- en schelpdieren, eieren en vervangproducten zoals tofu, tempeh, seitan, Quorn, peulvruchten, noten en zaden.

Smeer- en bereidingsvet: je lichaam heeft deze vetten nodig maar je moet opletten dat je er niet te veel van eet. In de meeste voedingsmiddelen zijn deze vetten aanwezig dus je hoeft er niet te veel meer van te gebruiken.

Restgroep: je hoeft niet al het lekkers te laten om gezond te zijn. Je mag er natuurlijk wel van eten, maar MET MATE.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License