Gezondheid heeft zijn doelstelling

Waar liggen de prioriteiten op het vlak van de gezondheid en de fysieke activiteit als we de gezondheid van de Belgische
bevolking willen verbeteren? Om hierover een beter beeld te verkrijgen, lees je best even de “nutritionele doelstellingen” van het NVGP, bedoeld voor de volwassen bevolking.

De nutritionele doelstellingen van het NVGP werden opgesteld op basis van de belangrijke bekommernissen omtrent de gezondheid in ons land. Ze liggen in dezelfde lijn als de aanbevelingen geformuleerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en worden bevestigd door de resultaten van de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2006).

  • Energie: onze energie-inname moet in overeenstemming zijn met onze werkelijke behoeften. Dat impliceert dat er twee belangrijke hefbomen zijn: enerzijds wat we innemen en anderzijds wat we verbruiken. Deze doelstelling houdt dus ook een verhoging van de fysieke activiteit in.
  • Fruit en groenten: de inname van groenten en fruit verhogen tot minstens 400 g per dag. Vooral voor diegenen die weinig fruit en groenten eten, vooral bij jongeren is dit het geval, kan de inname van meer groenten en fruit de gezondheid verbeteren.
  • Vetten: de totale vetinname verminderen en de kwaliteit van de ingenomen vetten verbeteren.
  • Koolhydraten en vezels: meer koolhydraten innemen, de voorkeur geven aan niet of weinig geraffineerde voedingsmiddelen omdat het goede bronnen zijn van vezels (volle graanproducten, linzen, …) en de inname van voedingsmiddelen waaraan suikers werd toegevoegd verminderen.
  • Zout en jodium: de inname van zout beperken (tafelzout en aan voedingsmiddelen toegevoegd zout) en gewoon zout vervangen door gejodeerd zout.
  • Water: van water de bevoorrechte drank maken en er voor zorgen dat je per dag minstens anderhalve liter water drinkt.

Algeme Gids - Lekker aanbevolen voor jong en minder jong

fruit400.jpg
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License